Начало » Статии » Мотофрези
Съвети за работа с мотофреза
Преди обработването на градината с култиватор е необходимо грубо почистване на участъка който ще обработвате: паднали клони от дърветата, парчета въже, и по-специално парчетата тел трябва да бъдат отстранени, да не говорим за метални отпадъци, камъни и дървени колове, останали от предния сезон при връзване на доматите напр. и т.н.

Сезонната пролетна и есенна обработка на почвата с мотокултиватор е лесна и не много трудоемка операция. Ето какво се прави:
- Поставете необходимия брой фрези
- Махнете транспортното колелото
- Стартирайте двигателя
- Оставете двигателя да загрее
- Застанете зад мотокултиватора
- Внимавайте да не оформяте необработени пространства (равнявайте се по първата обработена ивица).
Можете да се движите вкръг или на зиг-зак – както е удобно за вас (Схема 1).
Правоъгълна градина се обработва по-ефективно вкръг, а квадратната на "зиг-зак".

Дълбочината на фрезоване се определя чрез спускане на регулатора на фрезата на желаната дълбочина. Навлизането му в почвата определя съпротивлението на фрезите. Колкото е по - голямо съпротивлението, толкова по - надълбоко се закантват фрезите.
Трябва да се отбележи, че използването на мотокултиватор (за разлика от трактор) ви дава възможност за провеждане на сезоннната обработката в градината не наведнъж, а на части, според времето на засаждане на различните култури.

Междинна обработка
Що се отнася до междинната обработка, която се прави по време на всички сезони, то тук има някои особености. На първо място, трябва да забравите за малките разпокъсани участъци, които засаждате с картофи, а межу тях например цвекло, а по на парцела тикви и т.н. Цялата градина трябва да бъде поредица от зеленчуци по протежение на дългата страна на градината.
Ако местността, на коята е разположена градината е хълмиста, то редовете е желателно да са по протежение на възвишенията и спусканията.
В началота и края на редовете е необходимо да се осигури свободен трафик на култиватора, за да може да премине от едната група редове в съседната (Схема 2).

Определяне на ширината на междуредието
Ширината на междуредието се определя от сбора на ширината на захвата на фрезата А и ширината на максималното разрастване на кореновата система на растението В (Схема:3):

а = А + В

• Размер А е максималната ширина на която вашия мотокултиватор може да обработва.
• Размер В зависи от културата например за картофи той може да достигне 30 см, за моркови – не повече от 6 см и т.н.

Съответно ширината на междуредията може да бъде а, b, c и т. н. (вж. Схема 2). Тя трябва да е такава величина, че с разрастването на храстите да може да се обработват междуредията с постепенно намаляване на броя на инсталираните дискове. Напр. ако при посаждане на картофи осигурите ширина на междуредието 70 см, ще можете да направите свободно всички редовни обработки по време на годината, включително и окопаването на старите картофени храсти.
Всички права запазени
prodilar.com 2010-2018