Начало » Статии » Мотофрези
Повече за мотофрезите на VIKING
Статия за мотофрези
Моделите HB 445 и НВ 560 са разработка на фирма VIKING, която удовлетворява и най-високите изисквания на потребителите. Мощният двигател, фината изработка на елементите и многобройните ергономични елементи на оборудването облекчават работата им при обработка на почвата.

Фино обработената почва е радост за всеки градинар. С мотофрезите на VIKING си спестявате времеемката и тежка физическа работа с лопата или мотика. Разположението на комплектите за окопаване дава възможност за безпроблемна обработка дори на твърда и сплъстена почва, така че горният хумусен слой да стане рохкав и водопропусклив. С тях можете безпроблемно да подготвите и оформянето на нови лехи в градината. Отстраняването на плевели и бурени с тяхна помощ също е много лесно, тъй като органичният материал се вкарва в почвата, където се разлага.

Със стандартната си работна ширина НВ 445 (45 см) е пригодена за използване в тесни междуредия, напр. между зеленчукови лехи. При нужда тя лесно може да се намали на 25 см или да се увеличи до 60 см. Мотофрезата HB 560 с нейните 60 см е подходяща за почвообработка на големи площи и използване в разсадници или лозарството и градинарството.

Ергономични елементи
Всички елементи на оборудването им допринасят за облекчаване на работата с тях. Лостът за управление може да се регулира хоризонтално и вертикално според ръста на работещия. Уредите се спират посредством спирачен шплинт, регулируем на 3 степени, който се управлява удобно от ръкохватката. Специалните ножове окопвачи по-скоро се врязват, а не се вкопават в почвата. Благодарение на лекото си движение мотофрезите се отличават със спокоен ход и минимално вибриране. За чувствителното облекчаване на работата допринасят и антивибрационните елементи между лоста за управление и предавателната кутия, които ефективно намаляват предаваните към ръкохватките вибрации на двигателя, осигурявайки по този начин възможност на потребителя да работи с уреда продължително време без умора.

Сигурното стартиране и лесното маневриране са резултат от добре балансираното разпределение на теглото на уредите, за което принос има и ниският им център на тежестта. Моделът НВ 560 има и задна скорост, която допълнително допринася за комфорта при работа. За да се осигури безпроблемно действие и при тежки условия на работа, той е оборудван с бензинов филтър и въздушен филтър с предфилтриране. Мощният двигател Kohler Courtage XT6 с висящи клапани се стартира без усилие посредством системата за лесно стартиране Smart Choke и гарантира продължителна работа с висока мощност. Мотофрезата НВ 445 е оборудвана с двигател Briggs Stratton Serie 450 с дълъг живот.

Издръжливи, безопасни и здрави
При разработването на тези уреди за инженерите на VIKING бе от изключително значение те да бъдат износоустойчиви и да изискват минимална поддръжка. За тази цел те заложиха на здрави и надеждни компоненти, напр. алуминиева предавателна кутия, червячен вал от закалена стоманена сплав и червячно колело от бронзова сплав. Елементите, които са подложени на много голямо натоварване – връзките на спирачния лост, ходовия механизъм и допълнителните принадлежности с предавателната кутия, са много стабилни. Моделът НВ 560 е оборудван допълнително и с кован колянов вал и стоманена цилиндрова втулка.

И двата модела притежават GS-маркировка, с която се удостоверява, че отговарят на изискванията на Закона за безопасност на продуктите и уредите. За защита на работещия от чужди тела здравият корпус е оборудван със стабилен ламаринен капак и двустенни защитни лайсни от полимер. Доброто управление на мотофрезите се подпомага и от гумираните и нехлъзгащи се ръкохватки на лоста за управление. За да се избегнат грешки при управлението на НВ 560, лостът за превключване между предна и задна скорост е с автоматична предпазна блокировка. Ако е включена предната, задната е блокирана и обратно. Всичко това допринася за безопасната работа с мотофрезите.

За по-лесното им транспортиране отзад са монтирани две колела. Достатъчно е работещият само леко да наклони уреда назад посредством лоста за управление, така че ножовете окопвачи да нямат контакт със земята. Колесната конструкция е надеждна и когато уредът е в позиция за почистване: с помощта на лайсната в предната част на корпуса уредите се преобръщат назад и се поставят във вертикално положение. В тази позиция мотофрезите са стабилни, комплектът за окопаване е на удобна за работа височина и растителните остатъци и почвата могат да бъдат отстранени бързо и удобно. За компактно съхранение лостът за управление може да бъде сгънат.
Всички права запазени
prodilar.com 2010-2018